HockeyNews
PLUS

Nyckelvecka väntar för tryout-forwarden: ”Får se hur långt det räcker”

(9497) Hampus G
Bildbyrån

Publicerad: 14 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

ÄNGELHOLM. Forwarden Hampus Gustafsson är inne på sin andra vecka på tryout-kontraktet med Rögle. 

Nu väntar tre matcher på fem dagar där han har chans att närma sig karriärens första SHL-kontrakt. 

– Det är klart att det är svårt att inte sätta hög press på sig själv – det är sådan jag är som person, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

För drygt två veckor sedan anslöt forwarden Hampus Gustafsson till Rögle på ett tryout-kontrakt, efter att ha spenderat de senaste åtta säsongerna i Nordamerika. Han har bara några få veckor på sig att spela till sig ett kontrakt med klubben och under torsdagen väntar första matchen av tre på träningslägret nere i Köln. 

– Det är så mycket nytt för mig, en omställning helt klart. Jag tycker ändå det gått ganska bra så här långt, även om det känns som jag har mer att ge. Nu när vi börjar spela matcher hoppas jag att jag kan visa lite mer, säger Hampus Gustafsson som blivit väl mottagen av lagkamraterna:

– Det är ganska många yngre killar, men alla är riktigt bra. Det är en grupp som håller i hop och alla är tillsammans. Det kändes att alla var välkomnande direkt när man kom. 

Forwarden har gått en annorlunda väg till elithockeyn jämfört med många andra hockeyspelare. Redan som 18-åring flyttade han över till Nordamerika för att ge sig chansen att gå på college. 

– Jag flyttade över mitt sista år på gymnasiet för jag ville behålla min amatörstatus. Hockeyn var väl lite sådär första året och man undrade lite vad man hade gjort för val. Jag tog mig igenom det och fick sedan erbjudande om att gå på college, så då kändes det som att allt var värt det.

Hur mycket betyder det för dig att ha en utbildning i ryggsäcken?

– Det betyder jättemycket. Jag har alltid tagit skolan på stort allvar, ända sedan från det att jag var liten. När jag började gymnasiet visste jag att jag ville gå college, så att jag kunde kombinera hockeyn och skolan. Då kollade jag upp lite vägar och det löste sig till slut.

Efter spel på college fick forwarden chansen i Washington Capitals organisation på ett tvåårskontrakt, men det blev aldrig någon NHL-debut. 

Nu kan han i stället vara på väg mot sitt första SHL-kontrakt. 

– Jag kände att jag behövde en nystart och ville testa något nytt, jag var öppen för det mesta. Chris (Abbott, sportchefen), var över och kollade på mig förra året och då bekantade vi oss med varandra. I mitten på sommaren precis innan det började här kom det på tal igen, och då kändes det rätt. Jag visste hur Chris var som person och hade dessutom hört bra saker om klubben. När jag fick erbjudandet kändes det bara rätt, så det var bara att hoppa på, säger han. 

Hampus Gustafsson under en träning med Rögle. Foto: Bildbyrån

Totalt noterades han för tolv poäng på 83 AHL-matcher, och han beskriver sig först och främst som en defensiv spelare. 

– Men jag känner att jag har mer att ge i offensiven. Det är klart att jag hoppas att bidra lite framåt också, säger han. 

Hur hanterar du pressen som det innebär att spela under tryout?

– Varje träning får bli en chans för mig att visa vad jag kan. Självklart är det svårare att släppa om det går lite tyngre någon träning. Man vet att man har en kort tid att visa vad man kan göra, men det gäller att inte gräva ner sig för högt eller för lågt. Det gäller att hålla sig på jorden och se till att varje dag är en nystart. Det är klart att det är svårt att inte sätta hög press på sig själv – det är sådan jag är som person. Vi får se hur långt det räcker.

Hur är du som person?

– Jag tar hand om mig själv och är ansvarsfull. Jag tar inte upp särskilt mycket utrymme i omklädningsrummet, men jag är samtidigt inte rädd för att säga i från när det väl gäller. Jag försöker bara komma in här och ge järnet varje dag. Jag försöker göra rätt saker hela tiden, och det är sådan jag är utanför isen också. 

Tränaren Cam Abbott gillar vad han har sett av 25-åringen så här långt. 

– Han har gjort ett väldigt solitt jobb, det är en smart hockeyspelare. Han frågar om saker när det behövs och det finns en god kommunikation hos honom. Han har kommit hit i bra form och med ett leende på läpparna, säger Abbott. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!